Életmódváltás, konyhaváltás

 In Cikkek

Hogyan kezdd el?

Lényeges, hogy ne legyél türelmetlen! Ne akard rögtön látni az eredményt, tested átalakulásához idő kell. Gondolj csak bele, éveken keresztül miket adtál a testednek, mik halmozódtak fel benned az alatt a sok év alatt, amikor nem táplálkoztál tudatosan. Mivel sok idő alatt vitted be a szervezetbe, nem lehet 1-2 hét alatt teljesen megszabadulni ezektől, idő kell a szervezet tisztulásához.

Adj magadnak időt, hidd el megéri! Ez akár fél év is lehet! Ez viszont ne vegye el a kedved, mivel ez nem azt jelenti, hogy addig nem fogsz érezni semmi változást, sőt!

Ez alatt az idő alatt érzed a legjobban, hogy milyen változás is történik veled igazán. Egyre több energiád lesz, sokkal változatosabb, finom ételeket fogsz enni, és annyira megszereted majd, hogy nem is akarsz már visszatérni a bő olajban sült ételekre, tele cukrozott és finomított liszttel teli péksüteményekre, ételekre.
És közben természetesen szép lassan a fölösleges kilóktól is megszabadulsz.
Szerintem nem is az a lényeg, hogy pontosan hány kilót fogysz le, nem kell állandóan azt figyelned a mérlegre állva. A szervezeted pontosan tudni fogja, hogy mennyi az, amitől meg kell szabadulnia és mennyi az, ami épp számodra ideális, és a lényeg, hogy azt utána meg is tartsd.
De azt sem valami új fogyókúrával, hanem a már bevált étrendeddel, amit addigra megszeretsz, és nem is akarod lecserélni másra. 🙂

 1. Tehát első lépésként én azt tanácsolnám, hogy néz ki egy pár receptet az oldalamról
 2. Szépen apránként szerezd be a hozzá való alapanyagokat.
  Ne akard rögtön lecserélni a konyhádban, a kamrádban levő élelmiszereket egészséges változatokra. Ehhez idő kell.
  Ahogy elkészíted ezeket az ételeket és elkezded a hozzá szükséges alapanyagokat megvásárolni, azt veszed majd észre, hogy szinte már csak egészséges ételek vannak a konyhádban, és a régiek hátrébb szorulnak, esetleg ki is kerülnek a konyhádból.:)

Az alapanyagok lecserélését csoportok alapján is elvégezheted:

Csoportok:

Lisztek:
Fehér lisztek
lecserélése lehetőleg gluténmentesre (ha nem szeretnél teljesen áttérni a gluténmentes étkezésre, nem okoz semmilyen problémát a glutén, akkor a teljes kiőrlésű liszteket ajánlom)

Cukrok:
Finomított fehér cukor lecserélése

Térjünk át természetes édesítőkre, mint például:
méz (valódi), juharszirup, agavé szirup, Stevia (csepp/por), Eritrit, rizsszirup, inulin. Kevés teljes értékű nádcukrot is használhatunk.

Tejek, tejtermékek lecserélése növényi tejekre, mint pl.:
rizstej, mandulatej, kókusztej (ha nincsen semmilyen érzékenységed a tejtermékekre, időnként azt is lehet fogyasztani, de mértékkel)

Félkész- és késztermékek kiiktatása a konyhából. Vegyük rá a fáradságot, hogy olvassuk el a termékek összetevőit, legyünk vele tisztában, hogy mit is fogyasztunk éppen. Próbáljuk minél természetesebb, adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztani.

Sok zöldség, gyümölcs fogyasztása (lehetőleg vegyszermentes)

Étolaj lecserélése kókuszzsírra vagy ghí-re (tisztított vaj)

Szezonalitás szerinti étkezés – fogyasszuk azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiknek épp idénye van. Amellett, hogy így tudunk a legváltozatosabban étkezni, még pénztárcabarát is.

Táplálékkiegészítők bevezetése az étrendbe

Egészséges kávék beszerzése

Továbbá amit még fontosnak tartok:

 • Sportolás beiktatása – lényeges, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit szívesen is csinálunk. Nagyon lényeges, hogy élvezzük a sportolást, így tudjuk elérni a teljes testi és lelki harmóniát.
 • Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (lehetőleg ásványvíz vagy tisztított víz)
 • Stresszkezelés
 • Önismeret – kezdj el tudatosan élni, étkezni, figyelj a saját tested jelzéseire,
 • Vegyszermentesítés az otthonodban: tisztító szerek, tusfürdők, szappanok, sminkek lecserélése organikus termékekre.

Ha a táplálkozás mellett ezekre is odafigyeljünk, amellett, hogy egészségünket is megőrizhetjük, nyugodt és kiegyensúlyozott életet élhetünk. 🙂

Korábbi cikkek

Egyetértesz? Más a véleményed? Szólj hozzá a témához!

0