Fánk recept
Fánk recept
(gluténmentes, tejmentes, élesztőmentes, szójamentes)
5 nagyméretű fánk készítéséhez
Hozzávalók:
1 csomag fánk por (90 g)
5 g bio citromhéj
1 db. M-es tojás
3 db. M-es tojásfehérje
20 g víz
Kókuszolaj >>> vásárlás
Elkészítés:
A fánkport keverjük el jó alaposan az 5 g citromhéjjal.
Egy másik tálban mérjünk ki 20 gramm vizet, majd adjuk hozzá az 1 egész tojást, és 3 db fehérjét, és alaposan keverjük el, végül adjuk hozzá a citromhéjas fánkport, és dolgozzuk sűrű folyékony, csomómentes krémmé.
25 percig pihentessük az így kapott masszát. 25 perc után kissé lágy, de gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, amit lisztezett felületen gyúrjunk át jó alaposan, majd nyújtsuk ki, végül egy közepes méretű pohár szájával (vagy fánkszaggatóval) szaggassunk belőle 5 db fánkot. (Akkorára nyújtsuk, hogy első körben 2-3 db fánkot tudjunk kiszaggatni, majd gyúrjuk át újra, nyújtsuk ki, és így szaggassuk tovább! Fontos, hogy 5 db fánk jöjjön ki a fenti receptből!)
Közben kókuszolajat melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőben, és ha már forró vegyük takarékra a hőfokot (villanytűzhelyen 9-es fokozatnál 5-ös erősség).
A felmelegedett kókuszolajba tegyük a fánkokat, és oldalanként süssük 2,5 percig.
Az első oldalukat fedővel, majd fedő nélkül süssük a második oldalukat!
A forró olajban szépen megnő nagyméretűre a fánk.
Papírtörlőre vegyük ki a fánkokat, várjuk meg, hogy langyosra hűljön.
Én cukormentes baracklekvárral készítettem. 🙂
****************************************
Hozzáadott zsiradék nélkül, sütőben is süthető:
Sütési információ, sütőben sütve:
Előmelegített sütőben légkeveréssel 175 fokon kb. 15-18 percig kell sütni.
Légkeverés nélküli sütőben, előmelegített 200 fokos sütőben, kb. 22 perc. Ha légkeverés nélkül sütjük, akkor a sütőbe tegyünk 2.5 dl vizet párologni.