Fényvédelem belülről

 In Cikkek

Fényvédő táplálkozás – Egy tudományos vizsgálat igazolja, hogy az egészséges táplálkozással olyan vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttathatjuk, amelyek segítségével belülről is védekezhetünk a nap káros sugaraival szemben.

A Manchester Egyetem tudósainak vizsgálata* alapján, bizonyos élelmiszerek belülről is erősíthetik az elsődleges védelmi vonalat, a bőrt.
Olyan vitaminok, mint például az A-, C-vitamin, az Omega 3, és az antioxidáns hatású likopin és lutein is szerepet játszhat a bőr és a szem védelmében. Köztudott, hogy az A-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van a szemre és a bőrre is. Jelentős mértékben megtalálható a sárgarépában, a petrezselyemzöldben, a sütőtökben, parajban, sárgadinnyében, paradicsomban. Oda kell figyelnünk a hiányára, mivel az farkasvaksághoz, száraz bőrhöz vezethet. Túladagolásakor pedig bőrkiütés, homályos látás jelentkezhet.

A nyár folyamán szerezzünk be minél több olyan zöldség-gyümölcsöt, aminek épp idénye van, mivel azok tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Fényvédelem szempontjából a minél színesebb gyümölcsöket részesítsük előnyben, mert azok antioxidáns hatású karotinoidokban gazdagok, ezáltal semlegesítik az ártalmas szabadgyököket.

Népszerű bőrvédő és szemvédő a béta-karotin, amely az A-vitamin provitaminja. Megtalálható a sárgarépában, a sütőtökben, tojássárgájában, ez adja a sárgadinnye jellegzetes színét is. Túlzott fogyasztása azonban nem javasolt, mivel úgynevezett carotinaemia – a bőr narancsos árnyalatú elszíneződéséhez vezethet. Ez veszélytelen ugyan, de nem a legszerencsésebb bőrszínt eredményezi.
A C-vitamin és béta-karotin együttes fogyasztása a szürke hályog megelőzésében játszhat szerepet. C-vitamin-forrás többek között a zöldpaprika, csipkebogyó, homoktövis, citrusfélék, petrezselyemzöld, fekete ribizli, szeder, málna és a paradicsom. Az immunrendszer erősítése mellett szerepe van a regenerációban, a sejtek megújulásában, a bőrfeszesítésben, és a ráncok megelőzésében.

Paradicsomot a magas likopintartalma miatt is érdemes minél többet fogyasztani. A British Skin Foundation megbízottja, dr. Tamara Griffiths állítása szerint, ha sokszor fogyasztjuk salsa vagy ketchup formájában, a bőr kevésbe lesz fogékony a napégésre. Ez a likopinnak köszönhető bőrvédő tulajdonsága miatt.  Hő hatására sem veszíti el tulajdonságait, sőt olyankor jóval könnyebben hasznosítható elemekké alakul át. Jó hír, hogy a paradicsom mellett a görögdinnye is rengeteg likopint tartalmaz, így azt is fogyasszuk bátran a nyár folyamán.

A luteinnek szemóvó, bőrhidratáló és bőrfiatalító hatása mellett fényvédelmi tulajdonsága is van. Elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában lévő szabadgyököket, ezáltal védik a szemet. Segít továbbá megvédeni, hidratáltabbá, rugalmasabbá tenni bőrünket is. Zöldségek közül a spenót, a kelkáposzta és a pirospaprika tartalmazza a legnagyobb mértékben. Spenótból nyers formában finom és tápláló zöldturmix készíthető.
Jótékony tulajdonságai miatt az antioxidáns hatású zöldség-gyümölcsök mellett az Omega 3-ban gazdag halak fogyasztása is kifejezetten ajánlott.

A nyár folyamán tehát figyeljünk oda, hogy a megfelelő fényvédelem mellett tudatos étkezéssel segítsük szervezetünk ellenálló képességét. Ezzel megóvhatjuk bőrünket és hozzájárulhatunk a szép és egészséges nyári bőrszínünk eléréséhez.

*Forrás: Daily Mail egészségrovata, 2016.03.07

Korábbi cikkek

Egyetértesz? Más a véleményed? Szólj hozzá a témához!

0