Mi is az a laktózérzékenység

 In Cikkek

Hogyan jelez a szervezetünk?

Nagyon sokan nem figyelnek oda a testük jelzéseire. Ha egy étkezés után nagyon elfáradunk, és legszívesebben ledőlnénk aludni, az az étel nem volt megfelelő, nem adta meg azt az energiát, amire éppen szükségünk van.

Továbbá a szervezet különféle jeleket adhat még, pl.: felpuffadunk az ételtől, hasmenésünk, székrekedésünk, esetleg hányingerünk lesz tőle. Ezekre nagyon érdemes odafigyelni! A testünk jelzi, hogy arra az ételre nincs szüksége, azt nem tudja TÁPlálékként feldolgozni, és nem tud jótékonyan felszívódni a szervezetünkbe, így ezáltal elhízáshoz, esetleg egyéb betegséghez is vezethet.

Sokszor ezeket a tüneteket a laktózintolerancia (tejcukorérzékenység) okozza!

Legjellemzőbb tünetei: puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés

Laktózérzékenységnél a laktózt bontó enzim (laktáz) részleges vagy teljes hiánya puffadást, gázképződt, hasmenést okoz.

Ezekre a tünetekre nagyon érdemes odafigyelni, mert ha nem veszünk róla tudomást rosszabbodhat a helyzet, gyengülhet az immunrendszerünk, romlik a bélrendszerünk.

Megoldás: a tüneteket okozó tejcukor (laktóz) elhagyása az étrendből. Ha tejfehérje érzékenység (kazein) is párosul hozzá, akkor lehetőleg minden tejterméket iktassunk ki az étrendünkből.

De nem kell megijedni, segítek! A weboldalon az összes recept tejmentes!

Tejtermékek helyettesítése: növényi tejekkel (mandula/rizs/zab), rizstejszínnel, kókusztejjel, kókuszkrémmel lehetséges. Sajtot pedig növényi sajttal. A jó hír az, hogy ezekből is nagyon finom ételeket lehet készíteni! 🙂

Viszont csak egyéni toleranciának megfelelő mértékben kell csak egyes esetekben elhagyni a laktóz tartalmazó termékeket, mivel van akinél bizonyos mennyiségű tej elfogyasztása nem okoz semmilyen problémát, mások viszont kénytelenek teljes tejcukor-, tejfehérjementes diétát tartani.

Egyéni toleranciától függően az alacsony laktóz tartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb-nagyobb mértékben.

A túró is sok esetben fogyasztható, mivel tejcukor tartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóz tartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, valamint forgalomban vannak laktózmentes sajtok is, mint például:
Pannonia, Parmezán, Gauda, Eidami.

A lényeg, hogy figyeljük a szervezetünket, mire, hogyan reagál. Ha egyes sajtok, a joghurt, a túró nem okoz semmilyen problémát, akkor fogyasszuk ezeket nyugodtan. Ha bármiféle tünet jelentkezik, akkor ezeket a termékeket érdemesebb nem fogyasztani, hogy ne gyengítsük vele az immunrendszerünket!

Cikk forrása: a cikket Komsa Ildikó, dietetikus, egészségtan-tanár, fitoterapeuta Fitness Akadémián megkapott jegyzeteiből készítettem.

Korábbi cikkek

Egyetértesz? Más a véleményed? Szólj hozzá a témához!

0