Vitaminok és forrásaik
A változatos, egészséges táplálkozáshoz nagyon lényeges, hogy többféle forrásból szerezzük meg a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ehhez készítettem egy összefoglalót, hogy egyes vitaminokhoz mely élelmiszerekből juthatunk hozzá.
Zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin , D-vitamin , E-vitamin , K-vitamin
A vitamin:
a csontok, a haj, a körmök egészséges növekedésének vitaminja, hiányának első jele lehet a homályos látás, farkasvakság.
a következő élelmiszerekben található meg:
- sárgarépa
- petrezselyemzöld
- sütőtök
- paraj
- sárgadinnye
- édesburgonya
- máj
- káposzta
- paradicsom
- saláta
- zöldborsó
- zöldbab
D vitamin:
fontos szerepe van a csontanyagcserében
amiben megtalálható:
- tonhal
- tojássárgája
- máj
- teljes őrlésű gabona
- hering
E vitamin:
gátolja a rákos sejtek képződését és az érelmeszesedést
forrása:
- mandula
- diófélék
- tojás
- vaj
- növényi tejek
K vitamin:
véralvadásban és a csontképzésben játszik szerepet.
a következő élelmiszerekben található meg:
- brokkoli
- paraj
- karfiol
- cukkini
- burgonya
- növényi tejek
- fejes saláta
- paradicsom
Vízben oldódó vitaminok: B- vitaminok, Folsav, C-vitamin
B6 vitamin:
segíti a vörösvérsejt-termelést, az emésztést
pl. ezekben az élelmiszerekben található meg:
- csicseriborsó
- avokádó
- diófélék
- banán
B9 vitamin (folsav):
segíti a vas felszívódását, tejtermelést serkentő
honnan juthatunk hozzá:
- tojássárgája
- cékla
- száraz bab
- paraj
- paradicsom
- brokkoli
- sütőtök
- narancs
- banán
B12 vitamin:
az egészséges ideg- és immunrendszer vitaminja
amiben megtalálható:
- máj
- tojássárgája
- baromfihús
- csirkemáj
- olajos szardínia
Vegánoknak nagyon fontos erre odafigyelni, rendszeresen gondoskodni kell az utánpótlásáról, tabletta vagy cseppek formájában!
C vitamin:
a szervezet ellenálló képességéért felelős.
Nemcsak az immunrendszert erősíti, de a fehérjebontásban is fontos szerepet játszik.
forrása:
- friss csipkebogyó
- citrom
- narancs
- kivi
- alma
- zöldpaprika
- petrezselyemzöld
- fekete ribizli
- karalábé
- brokkoli
- fejes káposzta
- burgonya
- paradicsom
Javaslat:
A szezonalitás elve alapján, fogyasszuk azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiknek épp idénye van. Amellett, hogy azok tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot így tudunk a legváltozatosabban étkezni, könnyebb beszerezni és még pénztárcabarát is!
Cikk forrása: az összesítést Komsa Ildikó, dietetikus, egészségtan-tanár, fitoterapeuta Fitness Akadémián megkapott jegyzeteiből készítettem.