Vitaminok és forrásaik 

 In Cikkek

A változatos, egészséges táplálkozáshoz nagyon lényeges, hogy többféle forrásból szerezzük meg a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ehhez készítettem egy összefoglalót, hogy egyes vitaminokhoz mely élelmiszerekből juthatunk hozzá.

Zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin , D-vitamin , E-vitamin , K-vitamin

A vitamin:
a csontok, a haj, a körmök egészséges növekedésének vitaminja, hiányának első jele lehet a homályos látás, farkasvakság.
a következő élelmiszerekben található meg:

  • sárgarépa
  • petrezselyemzöld
  • sütőtök
  • paraj
  • sárgadinnye
  • édesburgonya
  • máj
  • káposzta
  • paradicsom
  • saláta
  • zöldborsó
  • zöldbab

D vitamin:
fontos szerepe van a csontanyagcserében
amiben megtalálható:

  • tonhal
  • tojássárgája
  • máj
  • teljes őrlésű gabona
  • hering

E vitamin:
gátolja a rákos sejtek képződését és az érelmeszesedést
forrása:

  • mandula
  • diófélék
  • tojás
  • vaj
  • növényi tejek

K vitamin:
véralvadásban és a csontképzésben játszik szerepet.
a következő élelmiszerekben található meg:

  • brokkoli
  • paraj
  • karfiol
  • cukkini
  • burgonya
  • növényi tejek
  • fejes saláta
  • paradicsom

Vízben oldódó vitaminok: B- vitaminok, Folsav, C-vitamin

B6 vitamin:
segíti a vörösvérsejt-termelést, az emésztést
pl. ezekben az élelmiszerekben található meg:

  • csicseriborsó
  • avokádó
  • diófélék
  • banán

B9 vitamin (folsav):
segíti a vas felszívódását, tejtermelést serkentő
honnan juthatunk hozzá:

  • tojássárgája
  • cékla
  • száraz bab
  • paraj
  • paradicsom
  • brokkoli
  • sütőtök
  • narancs
  • banán

B12 vitamin:
az egészséges ideg- és immunrendszer vitaminja
amiben megtalálható:

  • máj
  • tojássárgája
  • baromfihús
  • csirkemáj
  • olajos szardínia
    Vegánoknak nagyon fontos erre odafigyelni, rendszeresen gondoskodni kell az utánpótlásáról, tabletta vagy cseppek formájában!

C vitamin:
a szervezet ellenálló képességéért felelős.
Nemcsak az immunrendszert erősíti, de a fehérjebontásban is fontos szerepet játszik.
forrása:

  • friss csipkebogyó
  • citrom
  • narancs
  • kivi
  • alma
  • zöldpaprika
  • petrezselyemzöld
  • fekete ribizli
  • karalábé
  • brokkoli
  • fejes káposzta
  • burgonya
  • paradicsom

Javaslat:

A szezonalitás elve alapján, fogyasszuk azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiknek épp idénye van. Amellett, hogy azok tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot így tudunk a legváltozatosabban étkezni, könnyebb beszerezni és még pénztárcabarát is!

Cikk forrása: az összesítést Komsa Ildikó, dietetikus, egészségtan-tanár, fitoterapeuta Fitness Akadémián megkapott jegyzeteiből készítettem.

Hozzászólás Facebook-kal
Korábbi cikkek

Egyetértesz? Más a véleményed? Szólj hozzá a témához!

0