Kenyér recept
Kenyér recept
(gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes)
Felhasználási javaslat, kenyér recept:
Hozzávalók (455 grammos kenyérhez):
- 250g világos puha kenyér lisztkeverék
- 3g himalája só>>vásárlás (ízlés szerint változhat)
- 30g frissen facsart citromlé vagy 20 g 6%-os fehérborecet
- 280g szobahőmérsékletű víz
- 1 +1 g kókuszolaj >> vásárlás vagy növényi tej>> vásárlás a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge)
Elkészítés:
Keverjük ki egy tálba a vizet, citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze.
Összeállítás után 10 percig pihentessük.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen formázzuk meg, kenjük le olajjal.
Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon 50 percig süssük, majd kenjük le újra vékonyan kókuszolajjal (csupán a szebb szín miatt), és süssük tovább 200 fokon 15 percig.
Kifli, vagy zsemle is formázható a tésztából (6 db.), így a sütési idő változik:
185 fokon, kb. 40 perc.
Rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret/zsemléket/kifliket.