Miért rossz ha ingadozik a vércukorszintünk?
Az inzulin feladata, hogy energiát juttasson az agyba és az izmokba; és energiára mindig szükségünk van, még akkor is ha alszunk. Testünk energia szerzésének alapvető módja az étkezés. Az ételekben lévő energia a beleken keresztül a vérbe szívódik fel, aminek a következtében a glükózszint (vércukorszint) gyorsan megemelkedik.
A vércukorszintet egyáltalán nem csak a cukor emelheti meg, hanem egyéb élelmiszerek is. Amik hamar megemelik, azok a gyorsan felszívódó szénhidrátok és olyan élelmiszerek, italok mint például:
fehér liszt és egyéb gabonafélék
finomított fehér cukor
édességek
sütemények
péktermékek
tészták
tejcukrok
gyümölcslé
magas fruktózbevitel
magas glikémiás indexű ételek
alkohol
cukrozott üdítőitalok
A folyamatosan magas vagy ingadozó vércukorszint nem egészséges a test számára, mert megzavarja a szervezetben zajló folyamatokat és gyulladásokhoz vezethet valamint hízáshoz is.
A finomított szénhidrátok gyorsan szívódnak fel a szervezetben, így gyorsan megemelik a vércukorszintet, majd étkezés után hamar leesik, mivel amellett, hogy üres kalóriáknak számít semmilyen tápanyaggal nem támogatta a szervezet működését. Amikor leesik hirtelen megint éhesek leszünk és ha megint finomított szénhidrátot fogyasztunk az ingadozás folytatódik, valahogy úgy ahogy a képen is látható.Amint a glükózszint megemelkedik, a hasnyálmirigy jelzést kap, hogy termeljen inzulint. Az inzulin segít elvinni a sejtekhez a glükózt.
Mikor beszélhetünk Inzulinrezisztenciáról (IR)?
Ha a sejtek túl sokáig „érzéketlenek”, akkor előfordulhat, hogy a magas inzulinszint annak ellenére állandósul, hogy a vércukorszint egyébként normális. Könnyen vezethet 2-es típusú cukorbetegséghez, ha nem teszünk ellene semmit. De a jó hír az, hogy ezen a ponton még visszafordítható megfelelő táplálkozással és életmóddal.
A cél, hogy stabil inzulinszintet érjünk el ingadozások nélkül.
Ha segítség kell ennek eléréséhez, jelentkezz be hozzám tanácsadásra!