Rakott kelkáposzta
Glutén- és laktózmentesen
Hozzávalók:
600 g darált pulykahús
Kacsazsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
750 g jázmin rizs
1 nagyobb fej kelkáposzta
500 g laktózmentes tejföl
Fűszerek: só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A kelkáposztát 4 felé vágjuk, torzsáját kivágjuk (úgy, hogy azért a negyed fej ne essen szét), annyi sós vízbe tesszük fel főzni, hogy a víz ellepje.
A hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, és a zsírban üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, ízlés szerint megsózzuk.
Visszatesszük a tűzre, beletesszük a darált pulykahúst, és közepes lángon, míg morzsáira szétesik, kevergetve főzzük. Ha megpuhult, ízlés szerint borsozzuk. Félretesszük.
A zacskós rizst az előírásoknak megfelelően puhára főzzük, ha megfőtt, lecsepegtetjük, és belekeverjük a darált húsba. (Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítünk sóval/borssal/pirospaprikával)
Amikor a kelkáposzta megfőtt, leöntjük a levét, kicsit hagyjuk hűlni. A kelkáposzta felét szétosztjuk a tepsiben. Rátesszük a darált húsos keveréket. A tejföl kicsivel kevesebb, mint a felét eloszlatjuk rajta. Rátesszük a kelkáposzta másik felét, a maradék tejfölt elsimítjuk a tetején.Előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a tejföl összeáll, illetve aranysárga lesz a tetején foltokban.
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés ideje: kb. 30 perc