Rakott padlizsános krumpli
(húsmentesen, glutén-, és tejmentesen)
Hozzávalók (4 személyre):
- 1,5 kg burgonya
- 6 tojás
- 2 padlizsán
- 1 doboz kókuszkrém/rizstejszín (tejföl helyettesítésére)
- 1 citrom
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, bors, pirospaprika
- kevés kókuszzsír>>> vásárlás
Elkészítése:
Mossuk meg a krumplikat alaposan és tegyük fel főni héjával együtt egy nagyobb lábasba.
Egy másik edényben forraljuk fel vizet és forrás után 10-12 percig főzzük meg benne keményre a tojásokat. Majd öntsük le hideg vízzel és csak utána pucoljuk meg.
Közben keverjük össze a kókuszkrémet/rizstejszínt, a citrom levével, sóval, borssal, és nyomjuk bele a fokhagymákat is. Így tejföl állagot, ízt kell, hogy kapjunk.
A padlizsánt és a lilahagymát karikázzuk fel vékonyan, sózzuk meg, és tegyük félre.
Egy kis edényben pirítsuk meg a hagymát kókuszzsíron, öntsük fel kb. 1 dl vízzel, és öntsük össze a „tejfölünkkel”, majd turmixoljuk össze az egészet.
Ha már a krumpli is megpuhult, tegyük hideg víz alá, majd hámozzuk meg.
Karikázzuk fel a krumplit és a tojásokat is.
Egy tepsi aljába tegyünk egy kis zsiradékot (lehetőleg kókuszzsírt), és kezdjük el rétegezni először a krumplit, majd a tojásokat, lilahagymát, és a padlizsánt. Öntsük le az öntetünkkel, majd jöhet még egy réteg krumpli, tojás, lilahagyma és padlizsán. Öntsük le még egyszer. A tetejére tegyünk még egy réteg krumplit.
A végén megszórhatjuk még növényi sajttal. Én füstölt sajt ízű Violife növényi sajtot használtam.
A rétegek közé tehetünk egy kis Dijoni mustárt is, hogy pikánsabb legyen.
Előmelegített 190 fokos sütőben, alsó-felső programon 30 percig süssük.
Tálalás:
Szórjuk meg pirospaprikával és tálaljuk savanyúsággal vagy friss salátával.